forex trading logo

Форма за входHome Училищен живот Иновативни практики
Проектно базирани иновативни уроци ПДФ Печат Е-мейл

МОТИВАЦИЯ, АНГАЖИРАНОСТ, КРЕАТИВНОСТ ПО МОДЕЛА 1:1 В ОУ “ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ”

Образователната среда на модела 1:1 се прилага все по-интензивно в урочната дейност на 5.А и 5.Б клас в ОУ “Любен Каравелов” - Русе. Децата проявяват висока активност, повишена мотивация, добро взаимодействие с учители и съученици.  С помощта на  новите ИКТ технологии, екипна работа  и  учене чрез правене, те развиват ключови компетентности на XXI век. Ръководството на училището отправя своята благодарност към учителите от прогимназиален етап, за усилията, които полагат, за да бъде обучението в часовете интересно, забавно, смислено и интерактивно.

 

 


 

 

 

Седмица на книгата в 3 клас

Всеки от детството си взел е,

нещичко из пътя да му свети.

Може съкровената си цел,

може би обичани куплети.

Може само приказка една,

но и тя за цял живот му стига.

 

Премина една вълнуваща, пъстра и вдъхновяваща седмица посветена на книгите, знанието и любовта към тях с третокласниците от ОУ „Любен Каравелов“.

В седмицата на проектни и творчески дейности на тема „Няма по-верен приятел от книгата“ учениците се включиха в различни инициативи: антискучно четене, посещение на куклен спектакъл, изложба, документален късометражен филм, като събираха различна информация, изследваха интересни факти, подготвяха материали.

Всеки ден от седмицата започваха с мисъл, посветена на книгата и четенето, а в междучасията с книжка в ръка и поглъщаха жадно различни истории. Подготвиха и подредиха изложба с книжки изработени през седмицата, постери и илюстрации с любими герои от литературни произведения.

Учениците разбраха, че книгите са нашите най-верни приятели, най-мъдрите наши съветници и най-търпеливите ни учители.

 


 

 


 

СТАРТИРА МОДЕЛЪТ 1:1

В ОУ “Л. Каравелов” учениците от пети клас направиха първите стъпки за стартиране на образователния модел 1:1. С помощта на своите учители Анелия Неделчева и Боряна Борисова разбраха какво е хромбук, какви са преимуществата на устройството. Заедно работиха върху споделени документи, търсиха информация и я систематизираха.

Очакват ги още много открития - виртуалната и добавена реалност, Google експедиции в света на историята, науката и изкуството, без да напускат класната стая. Учителите ще бъдат “водачи” в света на непознатото, а учениците - автори на учебно съдържание.

 


 

ПРОЕКТНО-БАЗИРАН УРОК “АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ”

Учениците от VI “б” клас при ОУ “Любен Каравелов” взеха участие в проектно базиран урок на тема “Априлско въстание - историята оживява”.

Във фоайето на училището бе организирана изложба с проекти, изработени от децата, автентични оръжия, черешово топче, прибори и приспособления, използвани от българските революционери, както и пушки и ятагани на османците.

Шестокласниците засегнаха теми, свързани с подготовката на въстанието, осуетена от предателство и османските власти, избухването, потушаването му и историческото значение на събитията.

Децата се сблъскаха и с интересно предизвикателство - да подредят пъзел с изображение, представящо освещаването на знамето в Панагюрище на 22 април 1876г.

Автор: Мария Никоолова

 


 

 


“Обърната класна стая” в ОУ “Любен Каравелов”

За много учители по света методът „Обърната класна стая“ вече не е новост, а добре работеща практика.

„Обърната класна стая“ е педагогически модел, при който – за разлика от традиционното обучение – учениците разглеждат новия учебен материал извън клас. Обикновено това се случва, като учениците сами се запознават с учебното съдържание от няколко източника, включително и видеоклипове, които са подбрани от учителя.

Нещо повече, активностите, класически завършвани в час, сега се завършват от учениците в удобно за тях време.

Времето в клас на следващия ден се използва за по-добро усвояване на новите знания чрез различни стратегии като дискусии, допълнителни упражнения, решаване на казуси, изготвяне на презентации и проекти и др.

От началото на месец ноември четвъртокласниците започнаха своето проучване по темата първо в интересните за тях енциклопедии. През месец декември насочиха вниманието си към видеоклипове и информация от интернет. След коледната ваканция те представиха своите проекти и макети и в часа споделиха факти, които са ги впечатлили най-много. Представени бяха и презентации по темата. Насладихме се на впечатляващи представяния, които са резултат от работата ни по проекта „Дизайн мисленето в образованието“. В него децата три години се учиха да представят пред аудитория своите продукти и да защитават тезите си аргументирано. Гордеем се с постигнатите резултати!

Подходът помага на обучаващите се да разберат темата правилно и да се справят с нея с лекота, а не просто да научат наизуст въпроси, чиито отговори след това само да възпроизведат на тестовете.

Представяме ви снимки от изложбата, която подредихме, за да се насладите на знанията и уменията на едни невероятни деца!

Автор: Илка Тотева
Януари 2022

 


 

Използване на виртуална класна стая  в ОУ “Любен Каравелов” - Русе  в час по география и икономика. Видео

На 17 април 2019 година в училище „Любен Каравелов“ се проведе иновативен интердисциплинарен урок по география и икономика и информационни технологии. Гости на събитието бяха д-р Д. Ангелова, специалист по методи на обучението по география и в департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет,  инспектори от РУО – Русе и учители по география и икономика от русенски училища и други.

От учебната 2017/2018 година училище „Любен Каравелов“ , гр. Русе е със статут на иновативно. Целта на иновацията е приложение на облак технологиите в училище

Под вещото ръководство на своите учители – г-жа Миглена Кисьова, учител по география и икономика и г-жа Анелия Неделчева, учител по информационни технологии, учениците от 7.Б клас показаха как реално се случва това с помощта на виртуална класна стая – Google classroom. Седмокласниците работиха с лаптопи в екип и създадоха обща презентация в облака на тема „Природни картини на България“, използваха споделени ресурси и материали. На голям монитор ученици, учители и гости наблюдаваха екипната работа на трите отбора „Географи – изследователи“, „Географи – критици“ и „Географи – предприемачи“.

От две години в училището се използва G suite for Educationе – това е пакет от продукти, базирани на облак, които помагат за подобряване на комуникацията, използване на иновативни технологии от всяко място и на всяко устройство. Това позволява да се работи по-интелигентно и да се фокусира върху това, което наистина има значение. G suite for Educationе включва поща, диск, класна стая, документи, листи, слайдове, сайтове, календар и поддръжка от Google за обучение. Включването на новите иновативни методи и подходи в урочната работа повишава мотивацията на учениците, тяхната активност и внимание в час.

Попълнената от учениците в края на часа анкета за самооценка е индикатор за личната удовлетвореност от постигнатите резултати и екипната работа в облака!

Автор: А. Неделчева 

Анкета

Каква е причината да изберете училище Л.Каравелов?
 

Кой е тук?

В момента има 54 посетителя в сайта


Новости

Популярно

Важни новини

Заслужени успехи

ОТБЕЛЯЗАНИ УСПЕХИ В ОУ “ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ”

И тази година 24 май беше наситен с  поредица от празнични събития за ОУ „Любен Каравелов“.
На тържествена церемония-концерт в Голямата зала на Доходното здание бяха раздадени ежегодните награди „Русе“. Педагогическият екип на  ОУ „Любен Каравелов“ бе удостоен с престижното отличие в категория „Учителски екип" от основни, средни и общообразователни училища и професионални гимназии. Отличената в категория „Млад творец“ за високи постижения в танцовото изкуство Мери-Ан Савова е бивша ученичка на училището.      
В празничния ден се проведе и  превърналата се в традиция инициатива „Празник на шампионите“. На сцената в ДНА  бяха наградени каравеловци, завоювали призови места в национални и регионални състезания, конкурси и олимпиади в три категории – наука, изкуство и спорт. Мария Георгиева от 6 клас получи почетния приз „Достоен Каравеловец“. Зорина Петрова и Снежана Кърджиева бяха отличени от Училищното настоятелство с наградата   „Учител на годината“. Концертната програма включваше песни на талантливи ученици, изпълнение на акробатичен рокендрол, както и на танцьори от ансамбъл „Найден Киров“.
На 30 май в Заседателната зала на Община Русе кметът Пламен Стоилов награди шестима изявени педагогически специалисти за висок принос в сферата на предучилищното и училищното образование.
Почетното отличие „Неофит Рилски“  получи дългогодишната учителка от ОУ „Любен Каравелов“ Елена Павлова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Изграден с помощта на Joomla!. Създаден от: Георги Георгиев.