forex trading logo

Форма за входHome Училищен живот Дизайн шампиони
Red Paper Plane ПДФ Печат Е-мейл

ДИЗАЙН ЩАМПИОНИ

Red Paper Plane в ОУ „Любен Каравелов“


От месец февруари 2020 г. четири паралелки от ОУ“Любен Каравелов“ в град Русе започнаха работа по иновативна програма "Дизайн шампиони" на Red Paper Plane. Това е проектно-базирано обучение, което използва метода дизайн мислене.

Техните учители Илка Тотева, Стела Костадинова, Евгения Стойчева и Снежана Иванова ще приложат нова концепция за учене чрез предизвикателства, преживявания и игра под формата на мисии, първата от които е „Архитект”.

Създателите от Red Paper Plane споделят: „Това е първа по рода си образователна програма, базирана на дизайн мислене и един от малкото структурирани формати за деца в предучилищна и начална училищна възраст, които развиват креативност, увереност в способностите си”.

Мисиите започват като изненада за децата, те не знаят какво предстои. Срещат се с тематично предизвикателство и се опитват да го разрещат като работят в екипи, като развиват ключови умения без да се чувстват наблюдавани, оценявани или изпитвани.

 

УЧЕБНА ГОДИНА - 2021/2022

Мисия: Автомобилен дизайнер - Шейната на Дядо Коледа

Младите автомобилни дизайнери от 4 клас при ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Русе сътвориха ново превозно средство за Дядо Коледа. То е бързо, високопроходимо и събира подаръците на всички деца  по света. Момичетата и момчетата се справиха чудесно! Спориха, рязаха, лепиха, украсяваха – много се забавляваха!

Материали IV А клас

Видео - IV Б клас

Младите автомобилни дизайнери от 4 клас при ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Русе сътвориха ново превозно средство за Дядо Коледа. То е бързо, високопроходимо и събира подаръците на всички деца по света. Момичетата и момчетата се справиха чудесно! Спориха, рязаха, лепиха, украсяваха – много се забавляваха!

 

Мисия: Вексилолог

С всяка следваща мисия децата от ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Русе стават все по-смели в идеите и мечтите си. Резултатът от Мисия: Вексилолог е, че пред кмета на града инициираха провеждане на конкурс за детско знаме на града, който ще се състои в най-скоро време.

Материали - IV А клас

Видео - IV Б клас

 

Мисия: Доктор – здравословен живот

От Мисия: Лекар, с тема “Съвети за здравето”, научихме, че лекарите знаят как работят телата ни, какво ни разболява и какво можем да правим, за да останем здрави и да се предпазим от болести. Децата с радост и любопитство се потопиха в опознавателно приключение за здравословните навици и личния си режим, провериха здравословните практики в учебното заведение. Заедно разгледаха здравето през три ключови негови аспекта - храна, хигиена и спорт. Срещнаха се и направиха професионални интервюта на хора, работещи в тези области. От тях научиха много нова и любопитна информация, която използваха за направата на своя „Супер календар“ за класната стая с пет здравни съвета - по един за всеки ден от седмицата… Желанието им е да успеят да спазят съветите на четирите екипа и повечето от тях да превърнат в свои навици.


Материали - IV А клас

Видео - IV Б клас

Мисия: Изобретател

Материали - IV А клас

Видео - IV Б клас


УЧЕБНА ГОДИНА - 2020/2021 ГОДИНА

Мисия: Парк дизайнер

Материали - III А клас

Видео - IV Б клас

Мисия: Еколог

Видео - III Б клас

Мисия: Ветеринар

Материали - III А клас

Видео - III Б клас

Мисия: Писател

Така можем да озаглавим проекта на 3.а и 3.б клас, осъществен благодарение на опита, който децата натрупаха, участвайки в програмата на Red Paper Plane „Дизайн шампиони“.

Използвайки дизайн мисленето поставихме предизвикателство пред нашите ученици да създадат своя книжка. В рамките на една седмица в часовете по Български език, Изобразително изкуство и Технологии и предприемачество те изградиха обща визия, планираха, изработиха макети и разделяйки се на екипи създадоха свои текстове, които са в основата на тази книжка.

Наше вдъхновение беше и писателката Мая Дългъчева с книгата си „Как Кученцето си намери дом“. В нея открихме прекрасни идеи, които ни помогнаха да запалим интереса на децата към професията писател.

Мисия Пътешественик с тема „На гости в Гренландия“

„Децата опознават остров Гренландия и природните особености - как изглежда ледената шапка, къде се намират градовете и как изглеждат сградите, как се предвижват хората, как изглеждат националните им дрехи и изучават как звучи калаалисут (гренландски ескимоски диалект), упражнявайки няколко фрази.

Опознават ескимоските традиции в миналото и как те са се запазили в днешни дни и участват в традиционни ескимоски песни и танци.

Запознават се с известни ескимоски художници от Канада и Гренландия, както и с традиционните ловни талисмани, изработени от кости.

Изработват гривни с ескимоски мотиви и участват в работилници по изработка на иглу, картичка от Гренландия и рисуване на картини в ескимоски стил.“ (Red Paper Plane)

Арктическата викторина е големият финал на трите мисии, в която по забавен начин децата проверяват какво са научили за Арктика.

 

 

Мисия: Пътешественик - III А клас

 

Мисия: Арктически изследовател

Иска ми се светът да е два пъти по-голям и половината от него все още да не е открита”, е казал Дейвид Атънбъро. С Mисия: Арктически откривател децата ще опознаят работата на откривателите, техните цели, организация, екипи и превозни средства. Ще се запознаят с известни откриватели и техните пътешествия по света. Ще се запознаят с първите откриватели на полярният кръг. След това им предстои да изиграят сценка с експедиция до Северния полюс, като изберат цел, планират и приготвят всичко необходимо за постигането й.”

Red Paper Plane

Материали  - III А клас


Мисия „Откривател“ с тема „Експедиция до Северния полюс“

 

постави пред децата предизвикателство да планират и изпълнят експедиция до Северния полюс, като преди това се запознаха с известни пътешественици, техните експедиции и първите откриватели на полярния кръг. Мисията завърши с изиграване на сценка на експедицията, за които децата подготвиха декори, избраха си превозни средства, маршрут, екипировка. Станахме зрители на вълнуващи сценки с много импровизации и емоции при изненадващи и непредвидими ситуации – пропукване на леда, силна снежна буря, среща с полярна мечка и др.


На 26.10.2020 г. ученици от 4а и 4в класове на ОУ “Любен Каравелов“, с класни ръководители г-жа Евгения Стойчева и г-жа Снежана Иванова, работещи по програмата „Дизайн шампиони“ на Red Paper Plane посетиха Държавен куклен театър – гр. Русе.

Поводът беше продължаваща дейност по приключилата този месец мисия „Арктически откривател“, която да отговори на големия интерес на децата към нея.

Със съдействието на родители, учениците представиха на истинска сцена сценките, които създадоха в последния ден от мисията. Сами подготвиха облеклото и аксесоарите си – бинокли, щеки, раници, фотоапарати, шалове, шапки, екипировка.

Осем екипа се почувстваха истински артисти като импровизираха с много емоции неочаквани ситуации на Северния полюс – поява на мечка, пропадане на леда, попадане под айсберг, внезапна буря, повреда в самолета, загубване на компаса и др. Децата получиха заслужени аплодисменти за отличната екипна работа и поздравления от артистите на театъра.

Мисия: Космонавт


".....3, 2, 1, 0, СТАРТ!"От Космодрума в ОУ "Любен Каравелов" - гр. Русе учениците от 3. б клас излетяха в Космоса. Преживяхме едно вълнуващо приключение, изпълнено с цялата палитра на емоциите. Впечатлени, развълнувани и вдъхновени преминахме успешно през всички етапи.  Екипажите разказаха за своите  наблюдения, изследвания и преживявания по време на полета до различните планети и всички се приземиха успешно!

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Необятният Космос разкри пред нас само една малка част от себе си. Остави много въпроси без отговори, но се надяваме, че откритията предстоят!

Мисия: Космонавт- III Б клас


МИСИИ - 2019/2020 ГОДИНА

Мисия: Автомобилен дизайнер  - II а клас

Мисия: Метеоролог

Необичайно измина мисия: Метеоролог във 2.а, 2.б, 3.а и 3.в клас при ОУ „Любен Каравелов“ гр. Русе. Чрез  Red  Paper Plane поставихме нови предизвикателства не само пред себе си и децата, но и пред нашите всеотдайни родители. Те се отзоваха със сърце на всички идеи, които им предложихме, потопиха се в проектите, рисуваха и твориха заедно със своите деца. От тази нетрадиционно преминала мисия най-много спечелиха и научиха семействата, които се включиха в нея, защото радостта да работиш с мама и татко е неповторима. Благодарение  на създадените семейни екипи  децата  бяха развълнувани да споделят емоциите си от мисията както никога досега.  Родители и деца отново доказахме,  че заедно можем повече!

 

Мисия: Архитект

 

 

 

 

 

Анкета

Каква е причината да изберете училище Л.Каравелов?
 

Кой е тук?

В момента има 34 посетителя в сайта


Новости

Популярно

Важни новини

Каравеловци

Да си Каравеловец, е городост, чест и отговорност!

Да си Каравеловец, е звание!

На 16.11.2017 г. нашата най-млада и чаровна смяна първокласници бе приета с традиционна тържествена церемония в редиците на Каравеловци.

След емоционалното изпълнение на стихотворението "Аз съм българче", химна на България и химна на училището "Хубава си, моя горо!", първокласниците получиха книжки с клетвата на Каравеловеца и музикален диск.

Честито, достойно наше бъдеще!

Носете с обич каравеловското в сърцата си!

Автор: Свилена Божилова, начален учител в ОУ "Любен Каравелов"


Изграден с помощта на Joomla!. Създаден от: Георги Георгиев.