forex trading logo

Форма за входHome
Памет българска ПДФ Печат Е-мейл

СЪСТЕЗАНИЕ “ПАМЕТ БЪЛГАРСКА” В ОУ “ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ”

Състезание под надслов „Памет българска“ провери познанията на възпитаниците на ОУ „Любен Каравелов“ по българска история.

Надпреварата бе в навечерието  на  Националния празник на 28 февруари 2019 г., от 14:00 часа, в зала „Слави Шкаров “ на ДТ „Сава Огнянов“.

Състезанието бе посветено на 141-та годишнина от Освобождението на България, 140-та годишнина от смъртта на Любен Каравелов и 185-та годишнина от рождението на патрона на школото.

Под формата на викторина, рецитал и мултимедийни презентации ученици от IV, V, VI и VII клас на ОУ „Любен Каравелов“ си припомниха българската история.

Участниците бяха разделени на три отбора.

Отбор ,,Каравелов“ с капитан Мария Георгиева, Валентин Барбуков, Илияна Петрова, Виктория Ангелова и Цветомир Сарандев. Отбор ,,Ботев“ с капитан Калина Балканска, Преслав Банков, Преслав Йорданов, Дамян Илиев и Мартин Веселинив. Отбор ,,Левски“ с капитан Стефания Парашкевова, Деян Иванов, Алина Милкова, Александър Цанев и Лилия Димитрова.

След оспорвана битка, първи сe класираха отбор ,,Ботев“, следвани от отбор ,,Каравелов“ и отбор ,,Левски“.

За доброто настроение на участниците, журито и зрителите се погрижиха клуб ,,Магията на песента“ към ОУ ,,Любен Каравелов“, Кристина Баракова и Виктория Миланова.

Автор: Деян Стайков


 

 

СЪСТЕЗАНИЕ “ПАМЕТ БЪЛГАРСКА” В ОУ “ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ”

На  08.03.2018 г.  в зала „Слави Шкаров “ на Доходното здание в Русе се проведе състезание „Памет българска“, чийто организатор е ОУ „Любен Каравелов“. Състезанието бе посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България и 145-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

Празникът бе открит с Флашмоб, представен от четвъртите класове, които рецитираха вечните думи на поета "Аз съм българче. Обичам...".

Галин Григоров, областен управител на Област Русе, изпрати поздравителен адрес до участниците. От името на Община Русе г-н Щерев поднесе приветствие за инициативата.

Под формата на викторина и рецитал ученици от IV, V, VI и VII клас на ОУ „Л. Каравелов“ си припомниха българската история. Те бяха разделени на три отбора с имена „Родина“, „Свобода“ и „Независимост“. Състезанието протече в три кръга – в първия отборите трябваше да отговарят на въпроси, които бяха посветени на Освобождението и Апостола. Във втория кръг седмокласниците Теодора Даскалова, Никол Дечева и Велина Недева рецитираха възрожденска поезия. В третия кръг участниците отговаряха на въпроси с повишена трудност, кръгът бе и за бързина. Окончателен победител в състезанието беше отбор ,,Свобода“ в състав -  капитан Калина Балканска (6 б клас), Велина Недева (7 а клас), Преслав Тодоров (5 б клас), Виктория Йорданова ( 6 а клас) и Александър Цанев (4 в клас). Отборите на ,,Родина“ ( капитан Мария Георгиева (6 в клас), Преслав Банков (6 б клас), Валентина Симеонова (5 а клас), Йоана Пенчева (4 а клас), Теодора Даскалова (7 б клас),  и ,,Независимост“ ( капитан Стефания Парашкевова( 6 а клас), Яна Борисова (6 в клас), Захари Илиев (5 в клас), Никол Дечева (7 а клас), Виктория Ангелова (4 б клас ), също се представиха добре.

 


В навечерието на Националния празник 3-ти март в зала “Батенберг” на 2 март 2017 г. в Регионален исторически музей – Русе се проведе състезанието „Памет българска“, чийто организатор е ОУ „Любен Каравелов“ – Русе.

Това издание се състоя с любезното партньорство на Историческия музей в Русе. Целта на състезанието е да се повиши интересът на учениците към изучаването на родната история, да се задълбочат знанията им чрез интерактивни игри и забавления, да се формира у тях чувство на родолюбие и патриотична гордост.

Състезанието се проведе в три кръга. В първия кръг децата демонстрираха знанията си по история, отговаряйки на 24 въпроса. Във втория – журито оцени изпълненията на отборите на художествени произведения, посветени на исторически събития и личности, а в третия – учениците разпознаха популярни мисли на борци за народна свобода.

Участваха три отбора, в които са включени каравеловци от IV, V, VI и VII клас. Състезанието завърши със следните резултати: първо място за отбор „Левски“, второ място – отбор „Ботев“ и трето място за отбор „Раковски“.

На  29.02.2016  г., в зала „Батенберг“ на Регионален исторически музей – Русе се проведе състезание „Памет българска“, чийто организатор е ОУ „Любен Каравелов“.

Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе, беше официален гост на събитието, съобщават от кабинета на губернатора.

Под формата на игри и забавления, ученици от IV, V, VI и VII клас на ОУ „Л. Каравелов“, си припомниха българската история. Те бяха разделени на три отбора с емблематичните имена „Батак“, „Копривщица“ и „Панагюрище“. Състезанието протече в три кръга – в първи отборите трябваше да отговарят на въпроси, касаещи периода от създаването на българската държава до нейното Освобождение, във втори капитаните на отборите рецитираха художественото произведение „Опълченците на Шипка“, а за финал всички редиха пъзел.

 


 

ПОСВЕТЕНО НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

Състезание по история, по повод Националния празник – 3 март, организира ОУ „Любен Каравелов” в партньорство с Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, В състоялата се надпревара се включиха възпитаници на училището от 4, 5 и 6 клас. Сред тях са членове на клуб „Русезнание” в учебното заведение, с ръководител Деян Стайков. Каравеловци показаха в състезанието отлични знания по история.

 

 

 

Събитието започна с тържественото влизане на облечени в четнически униформи представители на Регионален клуб „Традиция“ - Русе. Гостите и участниците почетоха паметта на загиналите за Свободата на България на крака, под звуците на националния химн.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знанията си по история премериха три отбора - „Шипка“, „Шейново“ и „Плевен“. Участниците бяха оценявани от жури в състав: Мариана Димитрова от Регионалния исторически музей-Русе, Виктория Пенева от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Силвия Михайлова - актриса от Държавния куклен театър-Русе.

 

Инициативата премина в три кръга. В първия отборите отговаряха на въпроси, свързани с Руско-турската освободителна война. Във втория кръг задачата беше по един представител от всеки от отборите да прочете част от разказа „Апостолът в премеждие“ на патриарха на българската литература Иван Вазов. В третата част децата бяха оценявани за бързина и точност. Задачата им беше да подредят пъзел с изображението на картата на България след Освобождението през 1878 г. В състезанието се включи и публиката, която също отговори на въпроси, свързани с темата за Освобождението на България от турско робство.

 

 

 

След оспорвана надпревара, с най-много точки на първо място се класира отбор „Шейново“, следван от отборите на „Шипка“ и „Плевен“. Домакините подариха на всички участници в състезанието книги. Индивидуална награда от директора на Библиотеката Теодора Евтимова получи Ева Тодорова от VІ „а“ клас от отбора победител - участие в Детската нощ на Библиотеката „Приказката на моя живот“, която ще се проведе на 27 март.

 

Анкета

Каква е причината да изберете училище Л.Каравелов?
 

Кой е тук?

В момента има 48 посетителя в сайта


Новости

Популярно

Важни новини

Буквоплет

На 23.02.2019 г. в РУ “Любен Каравелов”, гр. Русе се проведе училищният кръг на станалото вече традиционно състезание по правопис за второкласници - “Буквоплет”.

След оспорвана борба, в присъствието на деца, учители и родители, журито в състав Антоанета Николова, Симона Дякова, Бойка Тодорова, излъчи победител – Димитър Георгиев Тодоров от втори “в” клас. Негова подгласничка стана Емили Бохос Бохосян от втори “б” клас, която зае престижното второ място.

Двамата ще представят ОУ “Л. Каравелов” на градския кръг, който ще се проведе на 24.03.2019 г. в Канев център.

Участниците в състезаниено бяха поздравени от директора на училището г-жа Веселка Николаева, която връчи грамоти от името на Лайънс клуб Русе – Север и ОУ “Л. Каравелов”.


 

Буквоплет

24.02.2018 г. в РБ „Любен Каравелов“ се проведе състезанието „Буквоплет“. То бе подкрепено от РИО и „Лайнс клуб“ Русе. Водещ на състезанието бе актьорът Илия Деведжиев. Състезателите бяха оценени от компетентно жури .

Учениците показаха своята грамотност в три кръга.Те проявиха силен дух и желание за победа.

Първото място спечели Калин Пенков от втори „а“клас , а на второ място достойно се класира София Пулин от втори „б“ клас .Третото място бе присъдено на Димитър Неделчев от втори „а“клас  ОУ „ Любен Каражелов“ .Тези ученици спечелиха правото си да представят училището ни в градския кръг на състезанието , който ще се проведе на 25.03.2018 г. от 10.00 часа в „ Канев” център гр. Русе .


Spelling Bee

На 06.03.2018 г. в Регионална библиотека “Любен Каравелов” се проведе първи кръг на ежегодното училищно състезание

”Spelling Bee”. Сред гостите на събитието бяха г-жа Елица Бонева, директор на русенския клон на езикова школа “Фарос”, родители, учители  и ученици, както и участници от група “English Wonderland” по проект “Твоят час” в училище “Любен Каравелов”. В състезанието взеха участие 22 ученици от четвърти, пети и шести клас на училище “Любен Каравелов”. Журито бе в състав: Елица Бонева и учителите по Английски език - Евгения Стойчева, Стела Стоянова и Дарина Георгиева, която беше и диктор на състезанието.

На първо място беше отличен Преслав Веселинов Банков, ученик от VI “б” клас, а второто място зае Калина Яворова Балканска, също ученичка от VI “б” клас. Те ще представят училището на регионалния кръг на състезанието, който ще се проведе на 24.03. 2018 г. в гр. Разград.


УКВОПЛЕТ - УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВОПИС И ПРАВОГОВОР


Училищният кръг на състезанието „ Буквоплет“, което се провежда в подкрепа на обучението по български език по инициатива на „Лайнс клуб“ Русе, се проведе на 26 февруари  в РБ „Любен Каравелов”. В него учениците от втори клас показаха своята грамотност. След изключително оспорвана и дълга надпревара бяха излъчени двамата победители – Йоанна Русева от II а клас и Лилия Димитрова  от II в клас. На 19 март в „Канев център”те ще представят училището ни в следващия кръг на състезанието. Пожелаваме им успех!

 


БУКВОПЛЕТ - УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВОПИС И ПРАВОГОВОР

На 23 януари се проведе поредното за ОУ "Любен Каравелов" състезание „Буквоплет“.
В Камерна зала на Драматичен театър "Сава Огнянов" 30 второкласници демонистрираха своята грамотност в три кръга. Компетентно жури оценяваше  участниците, като всички получиха грамоти, а най-добре представилите се - награди.
Дамян Илиев от ІІ А клас зае първо място, а Ана - Мария Симеонова от ІІ Б клас второто място в състезанието "Буквоплет" на ОУ "Любен Каравело

в" в Русе.
Състезанието се провежда в подкрепа на обучението по български език. Има за цел да фокусира общественото внимание върху необходимостта от повишаване на грамотността и да развива умения за представяне пред публика, съобщават организаторите.
За първи път състезанието се проведе през изминалата учебна година като училищно състезание. През тази, с подкрепата на РИО и "Лайнс клуб" Русе, в него ще се включат и други училища от града.


Изграден с помощта на Joomla!. Създаден от: Георги Георгиев.